Jak vyrábíme oblečení v EU I. - Výroba látek

Jak vyrábíme oblečení v EU I. - Výroba látek

I když to není vždy jednoduché, neustále hledáme cesty a způsoby, jak být věrni našim hodnotám. Jsme česká, odpovědná značka oblečení a snažíme se vrátit ke kvalitní evropské výrobě.

Tak třeba látky… Víte, že se ty naše stále, od určité úrovně zpracování, vyrábí v České republice? A chcete vidět jak? Projděte si celou naši fotoreportáž výroby látek a nahlédněte do pozadí lokální módní značky ELKA LOUNGE. 

Ano, je to “těžký” průmysl, není to žádná lehká práce a nese stopu historie a dědictví, které se postupně posouvá. Spousta strojů, prostor, lidí, kteří do látek vtisknou lidské stopy. O tom, že tomu tak není, nepíšeme. Nic nezjednodušujeme. 

Bereme to od základu 

Jedním z principů lokálnosti a udržitelnosti je snažit se vracet důležité části businessu do menších místních středisek. Ano, bylo by jednodušší si nechat vše vyrobit v Číně, ale to není náš #elkastyl. Nás baví postupně inovovat, pomáhat zaměstnávat lidi v důstojných podmínkách, s evropskými standardy a dopadem nižším na ekologii a na lidské zdraví. 

V dnešním díle navštívíme jednoho z našich dodavatelů látek. Tento výrobce, stejně jako většina evropských, dováží přízi ze zemí, které mají z hlediska podnebí vhodné podmínky k pěstování (Francie, Španělsko, ale například len i v Lotyšsku a samozřejmě bavlna v Asii či jižní Americe, pokud se tam rostlině daří a dodavatel splňuje odpovědné podmínky, proč ne). A u nás v České republice ji proměňuje na hotový výrobek - prémiové látky. Desítky jednotlivých úkonů, desítky strojů, certifikace Oeko-Tex® Standard 100, opakované zachycování barev pro co největší využití, pečlivá starost o skladování,nakládání s odpady a výroba v ČR. Všechny tyto operace něco stojí a i to je důvod, proč se musí látky vyrábět v určitém minimálním množství - nákladová efektivita a také postupné změny k udržitelnější výrobě.

Pohodlně se usaďte a nahlédněte s námi pod pokličku výroby látek!

1. Látka utkaná - připravená pro další tisk a barvení

2. Vyrovnání osnovy a útku

Aby se před zpracováním tkaniny zajistila následná kvalita tisku a pravidelnost vazby tkaniny, musí být osnova s útkem maximálně narovnána.

K tomu slouží egalizační rám. Ten se postará o to, aby byly látky v rovině a tisk byl takový jaký má být.

3. Barvení nebo potisky látek

Vypadá to jednoduše, ale tak jednoduché to zase není. Proces tisku a barvení a celkové použití barviv či inkoustů je certifikováno organizací Oeko-Tex® Standard 100. Látky splňují nejvyšší úroveň kvality Class I., tedy nejpřísnější certifikaci zdravotní nezávadnosti vhodné pro děti od narození.

Tiskárna, digitální tisk

Digitální tisk je vhodný pro multibarevné a složité vzory.
Jedná se o nákladnější metodu tisku látek.

Rotační tisky

Pro méně náročné vzory je vhodnější rotační tisk. Ten je také vhodný pro velkoobjemové objednávky, protože co jedna barva, to jedna tisková šablona.

V případě barvení se látka navine do barvících strojů, kde se tlakem barva dostane skrz všechna vlákna.

Čerstvě potištěná či obarvená látka se musí usušit a poté následují procesy fixace barev, aby tisky/barvy zůstaly v látce na stálo.

4. Fixace barev

Fixace barev probíhá v několika částech:

Pařák - 1. fáze fixace barev

Pračka - 2. fáze fixace barev neboli smytí přebytečných barviv

Stroj, který na fotkách vidíte, je opravdu muzejní kousek, ale stále efektivně slouží, tak proč ne.

5. Úpravna

Než látku dopraví náš dodavatel k nám, je třeba ji ještě pořádně načančat. Není látka jako látka. Každá má jiné vlastnosti a na omak je jiná. Chcete flanel? Je třeba použít česačku, která materiál počeše, učeše. :)

Easy care úpravna

Tumbler 

Nadýchaná jemnost capri lnu se také nevytvoří sama.

6. Finální omakové úpravy látky

Aby byly látky měkčí nebo aby splňovaly různé požadavky zákazníků na požadovanou povrchovou úpravu. Zde vidíte sanforizační stroj, který látku vysráží a navíc dodá příjemně hebký omak.

Baví vás vědět o oblečení, které nosíte a je první vrstvou k Vaší pokožce, více? Sledujte náš magazín, v následujících dílech se zaměříme na další procesy výroby. Ty se od A do Z snažíme držet maximálně lokální a krok po kroku je s našimi partnery zlepšovat.

Zpět na blog