Propadli jsme povlečení! V čem je přínos kvalitního českého povlečení?

Propadli jsme povlečení! V čem je přínos kvalitního českého povlečení?

Spánkem trávíme ⅓ našeho života, je nezbytný pro náš biologický režim. Spánek taky nastavuje celý náš den a večer uléháme do postele pro očištění od denního ruchu. Přečtěte si o čem jste ve spojení s povlečením možná vůbec nepřemýšleli a proč je tak důležité investovat do kvalitního ložního prádla! 

V plošném kontaktu s naší pokožkou

Povlečení, toho je kus. Je to zcela určitě největší kousek vašeho „home fashion“. Jelikož se povlečení dotýká celého těla, měli byste mu věnovat velkou pozornost. Ať už z důvodu volby materiálu nebo důrazu na kvalitní barvení. O tom více níže. 

Důležitá role materiálu povlečení (vazba, druh materiálu)

O materiálu povlečení už toho bylo řečeno hodně, ale téma je to tak zásadní, že jej raději shrneme znovu. 

Klíčová je volba přírodního materiálu. O hrozbách levných syntetických ani psát nemusíme, když jste přišli na náš blog, určitě o něm nepřemýšlíte. 

V čem tkví rozdíl mezi saténem, bavlnou nebo třeba lnem? 

Rozdíl je jak v koncové úpravě, tak hustotě tkaní či samozřejmě volbě suroviny, která vám vyhovuje. Len je ze všech uvedených možnosti nejhrubší – mluvíme o hrubosti na úrovni nejjemnějších materiálů, tak to prosím berte s rezervou. 100% bavlna, například popelín, je zpravidla o něco jemnější. Nejjemnějšími zástupci jsou poté povlečení z bavlněného saténu či perkálu. Střed představuje například bavlna pod označením „Renforcé“. 

Vazba, hustota a jemnost přízí

Kromě lnu a například flanelu (který můžete také na povlečení spatřit a který je vhodný například na zimní měsíce) se většina výrobců včetně nás zaměřuje na výběr bavlněných tkanin, které mají čistě přírodní základ a vhodné vlastnosti, jako jsou prodyšnost a jemnost. 

 

Povlečení ze 100% bavlněného saténu

Povlečení z bavlněného saténu představuje nejjemnější variantu povlečení vůbec. Saténová úprava bavlny se vyznačuje lehkým leskem (u nějakých barev více viditelným, u jiných prakticky vůbec). Saténové povlečení má výborné vlastnosti na chlazení/zateplení. Chová se totiž poměrně inverzně, v létě chladí, v zimě hřeje. 

Povlečení ze 100% bio bavlny – popelínu?

Povlečení ze 100% bavlny, případně ze 100% bio bavlny (kterou používáme my) je taky extra jemné na omak, avšak v porovnání se saténem je o něco hrubší. Obě varianty mají své zastánce, někdo má radši matnější materiál, který více drží tvar. Právě takové bavlněné povlečení je. Díky vysoké hustotě tkaniny se stejně jako u saténového povlečení jedná o produkt, který vám vydrží mnoho let. 

Povlečení ze 100% lnu

Len je len, někdo jej miluje, někdo neocení. Jedná se o velice zajímavý materiál, který má svůj přírodní charakter zcela neodpáratelný. Ani barvení mu ho nedokáže ubrat. Při barvení totiž na lnu můžete spatřit různé trhlinky a přerušení barvy, které jsou pro len charakteristické a zůstávají přiznané. Lněné povlečení se zdá na omak hrubší, ale jde pouze o zvyk. Bohužel to nedokážeme popsat jinak, než vyzkoušením na vlastní kůži. Ale spousta lidí lněnému povlečení po několika vyzkoušeních zcela propadne. Zamilujete se do něj i vy?

 

Věděli jste, že naše povlečení obsahuje knoflíky z materiálu Corozo – materiálu z lisovaných palmových semen, který splní stejně trvanlivé vlastnosti jako plast ale je čistě přírodní?

Časté praní a výdrž po dobu desítek let. Vsaďte na kvalitní značku českého povlečení

Ačkoli u oblečení dlouhodobě tvrdíme, že by se s jeho praním mělo šetřit (více o praní a dopadu na udržitelnost najdete na této stránce), u povlečení s tím bohužel nepochodíme. Povlečení je nutné často prát a měnit (i když to nemusíte přehánět pokud povlečení správně a pravidelně větráte). Právě z tohoto důvodu je důležité dbát na hustě tkané a kvalitní materiály, které častým praním nezeslábnou a vydrží tak několik let. Kvalitní materiály jsou důležité i kvůli barvení. Praním se totiž barva opírá a nejde jen o to, že vypadá hůře, ale také se dostává do vaší pokožky. Proto vždy doporučujeme hlídat, že materiál vašeho povlečení obsahuje vhodné certifikáty (my pracujeme pouze s materiály s certifikací OekoTex 100). 

Kousek ze světa udržitelnosti – certifikáty, mikro plasty, spotřeba materiálu 

Právě časté praní velkou měrou způsobuje uvolňování mikro plastů (tedy u tkanin, které je obsahují – směsi s polyesterem, umělé materiály). A z důvodu častého praní povlečení je to problém, který vyřešíte výběrem přírodního materiálu. Důležité jsou stejně tak certifikáty, například s certifikátem OekoTex máte jistotu použití zdravotně nezávadných barviv, s certifikací GOTS zase dostanete garanci, že váš produkt byl vyroben s ohledem na etické a ekologické standardy a je co nejvíce šetrný k životnímu prostředí. Posledním bodem je spotřeba materiálu, jak jsme psali již v úvodu článku. Je nesmírně důležité jím neplýtvat, například nákupem nekvalitních produktů, které vytváří množství zbytečného odpadu. 

Povlečení vyrobené v Česku. Česká značka povlečení ELKA LOUNGE.

Ano. Jsme česká značka povlečení. Naše povlečení je kompletně vyrobené u nás, ostatně jako všechny produkty. Výjimku tvoří pouze knoflíky, které díky své unikátnosti dovážíme z Panamy – jsou totiž vyrobené z přírodních palmových semen, což zatím v Čechách neumíme. 

Děkujeme Forbes za zařazení mezi 3 nejkrásnější povlečení made in Česko!

Prohlédněte si nabídku našeho povlečení a pořiďte si svůj kousek od české značky. 

 

Zpět na blog