Bio bavlna. Jak skloubit udržitelnost a módu?

Bio bavlna. Jak skloubit udržitelnost a módu?

Důležitým faktorem při výběru oblečení a spodního prádlo bývá kromě střihu a barvy také materiál, ze kterého je daný produkt vyrobený. Každá tkanina má své specifické vlastnosti a své pro a proti, dle kterých se rozhodujeme. V našem mini seriálu „Představení materiálů“ se postupně věnujeme jednotlivým materiálům, ze kterých v ELKA LOUNGE vyrábíme naše produkty, a seznamujeme s jejich původem a o všem, co jste možná nevěděli. V tomto díle padla volba na bio bavlnu.

 

Není žádným tajemstvím, že spotřeba vody celosvětově rapidně roste. Vodu nadmíru spotřebováváme v našich domácnostech, ale je potřeba si uvědomit, že voda je také hojně využívána v každém sektoru průmyslové výroby. Na světě snad neexistuje produkt, který by mohl být vyroben bez použití jediné kapky vody. První příčku, co se týká spotřeby vody a znečišťování životního prostředí, obsazuje ropný průmysl, na místě druhém je textilní výroba a móda.

Znamená to, že bychom si neměli kupovat další oblečení, abychom ochránili naši planetu nebo jsou i jiné způsoby, jak my jako drobní spotřebitelé můžeme ovlivnit udržitelnější textilní produkci?

Nejlépe je možné klíčové přírodní zdroje jako je voda a půda, šetřit tím, že si budeme vybírat oblečení z organických materiálů jako je len, konopí, bio bavlna a z materiálů s mezinárodní certifikací GOTS, FairTrade nebo OEKO-TEX100. Certifikáty zaručují původ materiálu a také to, že byl vyrobeny za férových pracovních podmínek.

 

BAVLNA U NÁS JAKO DOMA?

Bavlna jako taková se stala jedním z nejpoužívanějších materiálů v textilním průmyslu a bezesporu je nejdůležitějším přírodním vláknem, které se stalo běžnou součástí našeho každodenního života. Popularitu si získala kvůli své měkkosti a odolnosti, kterou u jiných tkanin nenajdeme.

Bavlněné vlákno má spoustu dobrých vlastností i pár špatných. Skvěle absorbuje vlhkost a rychle schne. Kvalitní bavlna se nežmolkuje, snese vysokou teplotu při žehlení i praní a jako mokrá se nevyvěšuje. Je příjemná na nošení, ale zase není příliš elastická, a proto se bavlněné látky více mačkají a vytahují se na namáhaných místech. Vlhká bavlna snadno zplesniví, proto je potřeba vlhké a mokré prádlo nechat uschnout nebo nechat na dobře větraném místě.

ODKUD POCHÁZÍ?

Bavlna je známá od roku 5000 před naším letopočtem a její vlákna se našly v údolí Indu a Gangy, na území dnešního Mexika a západního Pákistánu. Postupně se rozšířila po celém starověkém světě a do Evropy se dostala na konci středověku z rukou Římanů. Výroba z ní byla na tehdejší poměry příliš nákladná a bavlněné oblečení tak bylo určené pouze pro významnou elitu. Kouzlo bavlny bylo znovu objeveno mezi 17. a 19. stoletím a od té doby se stala jedním z nejoblíbenějších materiálů.

BAVLNA JAKO SPÁSA NAŠICH ŠATNÍKŮ NEBO JEJICH ŠPATNÉ SVĚDOMÍ?

Bavlna je sice přírodní materiál, ale její pěstování a zpracování je z hlediska ochrany životního prostředí velice problematické. Bavlník potřebuje k růstu specifické podmínky, vyžaduje dostatek vlhkosti, spoustu tepla a extrémní množství vody. Pro výrobu jednoho trička se spotřebuje až 2500 litrů vody, pro džíny je potřeba 7000 litrů. 

Plodina se nejčastěji pěstuje v zemích třetího světa. Dlouhé lány bavlníku najdete v západní Africe, Brazílii, Uzbekistánu, ale i ve Spojených státech amerických, Číně a Indii. Poslední tři jmenované země patří mezi největší producenty bavlny na světě. Například v Indii žije až 16 milionů pěstitelů bavlny. Na celém světě je to pak 30 milionů farmářů, pro které je pěstování bavlny velmi rizikové, a ne příliš výnosné.

NÁVRAT KE KOŘENŮM. S BIO BAVLNOU.

Řešením této problematiky je jednoznačně bio bavlna (organická bavlna), která je výrazně šetrnější při pěstování, ale i výrobě. Bio bavlna je klasická bavlna, ovšem její pěstování probíhá bez použití umělých hnojiv, herbicidů a pesticidů.

S bio bavlnou se zemědělci vrací k tradičním a přirozeným způsobům pěstování. Všechny nežádoucí postupy při pěstování jsou nahrazeny jednoduchými procesy jako je okopávání, přirozené zavlažování či využívání biologických škůdců namísto pesticidů a jiných chemických látek. Pěstuje se bez použití umělých hnojiv, nepochází z geneticky modifikovaných semen bavlny a ve všech fázích až po výsledný produkt se zpracovává odděleně od polí s běžnou bavlnou.

PROČ JE TO TAK DŮLEŽITÉ?

Pěstování bio bavlny řeší také problém s enormní spotřebou vody. Průzkumy potvrzují, že je během jejího pěstování spotřebováváno až o 91 % méně vody než u běžné bavlny. Zemědělci se nespoléhají jen na lokální zdroje vody, ale většinou zavlažují svá pole dešťovou vodou, kterou následně nechávají opětovně zpracovávat v čističce odpadních vod. Na rozdíl od běžné bavlny při pěstování bio bavlny nedochází k vyčerpání půdy, ta je pak kvalitnější a dokáže udržet více oxidu uhličitého, což je dobré pro klima a pro život místních obyvatel.

Tradiční přístup je uplatňován i při samotném sběru bavlny, který je ruční a půda tak zbytečně netrpí. Škodlivé chemikálie nenajdeme ani při dalším jejím zpracování, kdy je z ní vyráběn například bavlněný satén. Pomyslný návrat ke kořenům pomohl zemědělcům objevit i nové druhy bavlníků, které dokáží produkovat barevnou bavlnu a není třeba ji jakkoliv dále upravovat. Přirozený způsob pěstování totiž nechává vyniknout pravou barevnost bavlny - od smetanových tónů přes zelenou až po hnědou.

BARVENÍ BIO BAVLNY

Kromě přirozeného zbarvení některých druhů bavlníku existují i alternativy pro barvení a potisk bio bavlny. K povrchové úpravě bio bavlněného vlákna se používají přírodní oleje, barví es také jílem, bylinami nebo ekologickými barvami.

V ČEM JE BIO BAVLNA PROSPĚŠNÁ PŘI NOŠENÍ?

Díky tomu, že je bio bavlna pěstována a upravována pouze přirozeným způsobem, který je šetrný nejen k látce, ale v konečné fázi i k naší pokožce. Bio bavlna je prodyšný materiál, příliš se nemačká a udržuje stálou velikost a měkkost i po několikerém vyprání. Za oblečení či spodní prádlo z bio bavlny nám poděkuje i naše kůže, která je největším orgánem lidského těla. Skrze kůži se do těla dostává z oblečení spousta látek a s bio bavlnou se tomuto chemickému koktejlu vyhneme. V případě certifikace GOTS je bio bavlna zdravotně nezávadná a vhodná i pro kojence a alergiky a umožňuje lidem lepší život díky etické a čisté výrobě.

KOLOBĚH MIKROPLASTŮ

S bio bavlnou a bavlnou všeobecně odpadá i problém uvolňování mikroplastů během praní. Jsou to textilní materiály pocházející z přírody.  Avšak zhruba 70 % všech používaných textilií je ryze syntetických a vznikají z plastu, patří mezi ně polyester, akryl nebo polyamid. Díky koloběhu vody při praní se drobné části umělé hmoty z těchto materiálů dostávají zpět do přírody, to znamená zpět do vody, řek a oceánů. Vodní organismy v nich žijící (například ryby) si je pletou s potravou a dostávají se tak zpět do potravního řetězce i těla člověka.

CERTIFIKACE GOTS

Global Organic Textile Standartd (GOTS) je mezinárodní certifikace týkající se celého procesu zpracování organické bavlny, od vypěstování až po výrobu oděvu. Jedná se o nejpřísnější certifikát, který zaručuje ekologickou výrobu od pěstování, přes zpracování až po distribuci hotového výrobku. Spadají sem všechny fáze zpracování je spřádání příze, tkaní látek, barvení a potisk. Produkty z materiálů s certifikací GOTS najdete u našeho POVLEČENÍ, bio bavlněné verze spodního prádla, kraťásků, triček a MIKIN.

 

DALŠÍ DŮLEŽITÉ CERTIFIKÁTY

Kromě GOTS certifikovaných materiálů jsou všechny naše produkty vyrobeny výhradně z materiálů s certifikací OEKO-TEX100: mezinárodně uznávaná pečeť kvality pro textilní materiály, které jsou vyrobeny pouze ze zdravotně nezávadných materiálů s využitím i pro děti do 1 roku života, tedy ve své nejpřísnější verzi. OEKO-TEX 100 najdete u všech našich materiálů i u těch s certifikací GOTS, např. u pánských i dámských TRENÝREK  a SPODNÍHO PRÁDLA.  

 

#ETHICALLITY.

V ELKA LOUNGE ze všech udržitelných vláken používáme bio bavlnu k výrobě oblečení nebo ložního prádla úplně nejčastěji. Naše značka si klade za cíl šetřit vodou a nepřispívat ke znečišťování naší planety více, než je nezbytně nutné. Proto jsou naše produkt vyrobeny pouze z přírodních materiálů s co možná nejkratší uhlíkovou stopou. To znamená, že vše, co u nás najdete je ušito v Čechách, z látek, které mají díky své geografické poloze přirozený původ tam, kde se jim daří být nejefektivnější a dále zpracované na nejvyšší úrovni kontroly.

Bio u nás nekončí látkami. Přecházíme na 100% bavlněné cedulky, knoflíky z přírodního materiálu Corozo, využíváme pouze 100% přírodní obaly (bez skrytých fólií), nepoužíváme plastové úchytky visaček a hlídáme i původ barvy potisku, takže i barvy na našich produktech mají GOTS certifikaci. Samozřejmě i my máme velkou cestou před sebou, protože problematika udržitelnosti sahá mnohem mnohem dál než pro zjednodušení problematiky na našem blogu popisujeme.

Vyberte si tričko nebo mikinu z bio bavlny a udělejte svět zase o kousek lepším místem.

Zpět na blog